Warsztaty kulinarne - Laboratorium przyszłości

Warsztaty kulinarne w ramach szkolnego laboratorium przyszłości to doświadczenia podczas którego dzieci UCZĄ SIĘ NOWYCH UMIEJĘTNOŚCI LUB SZLIFUJĄ JUŻ POSIADANE, SPOTYKAJĄ SIĘ W ZNANYM GRONIE KOLEGÓW, KOLEŻANEK I NAJBLIŻSZYCH PRZYJACIÓŁ oraz ŚWIETNIE SPĘDZAJĄ CZAS WOLNY POZNAJĄC I DOSWIADCZAJĄC RÓŻNYCH SMAKÓW, AROMATÓW, INSPIRACJI jednocześnie ZDOBYWAJĄC WIEDZĘ I UMIEJĘTNOŚCI KORZYSTANIA Z PRZEPISÓW KULINARNYCH I PLANOWANIA PRACY a na koniec ZJADAJĄ COŚ PYSZNEGO CO WŁASNORĘCZNIE PRZYGOTOWALI i co mogą POWTÓRZYĆ W DOMU I ZAIMPONOWAĆ RODZINIE I NAJBLIŻSZYM. Dzieci mogą poznawać różne tajemnice kuchni, przygotowywać smakowite potrawy, dotykać, wąchać i smakować, bawić się kolorem i kształtem, rozbudzać swoją wyobraźnię i fantazję.

 

CELE: 1. Zainteresowanie uczniów umiejętnościami kulinarnymi wykorzystywanymi w życiu codziennym. 2. Spędzanie czasu wolnego w ciekawy i pożyteczny sposób. 3. Wdrażanie zasad higieny osobistej podczas przyrządzania i spożywania posiłków. 4. Doskonalenie umiejętności bezpiecznego posługiwania się sprzętem AGD ułatwiającym pracę w kuchni. 5. Doskonalenie umiejętności współpracy w grupie. 6. Kształtowanie umiejętności samodzielnego przygotowania posiłków, nakrywania do stołu, kulturalnego zachowania się przy stole.

 

Przy użyciu sprzętu AGD zakupionego w ramach programu Laboratoria Przyszłości przygotowaliśmy gofry z musem z brzoskwiń, sandwiche tradycyjne i na słodko z dynią, racuchy z jabłkiem, sałatkę owocową, gotowaliśmy makaron ze szpinakiem , wykonaliśmy burgery, usmażyliśmy ciasteczka owsiane, dekorowaliśmy upieczone pierniki, przygotowaliśmy gorącą czekoladę z piankami, zrobiliśmy zdrową pastę czekoladową a'la nutella, przygotowaliśmy zapiekankę a'la pizza i chipsy/nachosy z meksykańską salsą guacamole. Mnóstwo obaw i radości mieliśmy podczas "testu" zjedzenia plasterka cytryny, ale świetnie bawiliśmy się podczas każdych zajęć i łączenia różnych smaków [kwaśnych słodkich słonych ostrych pikantnych] i zapachów.